Draga randonneurska nacijo…

24. prosinca 2023. | Istaknuto, Novosti

… sezona 2023. gotovo je završila.

Bila je ovo uistinu posebna godina s dobrim rezultatima, organizacijskim promjenama, polemikama, s ponešto izmijenjenim načinom rada koji tek treba zaživjeti, novim domaćim i stranim vozačicama i vozačima na hrvatskim brevet maratonima… Moći ćete o ovoj godini jednog dana pričati uz logorsku vatru.

U privitku su dva izvještaja, statistike i sve homologacije pojedinih hrvatskih randonneura. Homologacije nisam komentirao. Nađete li da sam koga uskratio ili mu poklonio kilometre, molim vas, javite.

O statistikama nešto malo više…

Ksenija Oletić je četvrtu sezonu za redom prva dama hrvatske randonneurske scene. Po peti puta ukupno. Čekaj malo! Pa bolja je od mene!? Ne, ne, ne, ne, ne, ne…neću se tako igrati… Dosta je bilo cici-mici! Šala mala! Odličan je ovo Ksenijin rezultat premda joj nije the Personal Best. Uzevši u obzir teorijski problem „što bi bilo kad bi bilo“ koji barata varijablama raspadnutog kotača na brevetu u Austriji i loše nutritivne taktike na brevetu u Sloveniji ukupni dojam bi bio puno slađi. 

Ivana Štukelj je u tri sezone dva puta na listi najboljih randonneurki! Krajem 2022. smo razgovarali o tome kako bi bilo zgodno prirediti se za PBP i tada se žalila da je zbog zdravstvenog stanja outsider.  No nekoliko savjeta sa strane, njena savjesnost, upornost i dobra volja donijeli su joj dva LRM finisha, Super Randonneur seriju te još ponešto. Ivana, odlično!  Sljedeću sezone nagazi još upornije, kuhaj sarme i, molim te, neka bude koji ljuti feferon  stolu prilikom serviranja.

Vjerujem da neće nastati diplomatski incident i da ekipa iz Randonneurs Polska  nam neće zamjeriti što je Agata Lenarska-Praljak na našoj listi kao treća najuspješnija hrvatska randonneurka u sezoni 2023. Agatu telefonski poznajem od proljeća 2021. Osobno smo se upoznali na startu DOS-a 2022. i jako mi je drago  da se takva multi atletska sportašica našla među nama. Agata, čestitam ti na homologiranim brevetima i kilometrima sa željom da se što više voziš kao brevet i ultra maratonska biciklistica.

Silvijo Pale-Halić se pokazao najustrajnijim hrvatskim randonneurom u ovoj sezoni. Završio je 22 maratona i homologirao 9.400 km. To je odličan, vrijedan i zavidan rezultat. Skoro pa 430 km po nastupu, oficijelno. Neslužbeno i više. Silvijo, čestitam!  

Dario Abičić je obećao doma da neće voziti puno kao lani no ipak je homologirao više od 8.500 km u 20 brevet maratona. Dario, bravo! 

Marko Wagner prvi puta jezdi po ovom izvještaju. Nije vozio velik broj breveta no vozio je duge. Tri LRM-a i tri 600-tke, te još poneki kraći maraton su mu dali dovoljno velik zbroj da se pojavi na „pobjedničkom“ postolju onih koji su homologirali kilometre u ovoj sezoni. Bravo Marko!  Ovi breveti i TRC vožnje će bitno uzdignuti tvoju karmu ultra biciklista.

Pogledate li pažljivije tablice i grafove vidjeti ćete da je 2023. na kraju ispala jedna odlična godina. Ponovo je godišnji najveći skor homologiranih kilometara pomaknut na više.  Velik je broj onih koji su odvozili Super Randonneur seriju. Imali smo priličan broj rookie-a. Bilo je i novih stranaca. Apsolutni broj nastupa ima još šanse doseći lanjsku cifru. Nismo previše ostarili…

Ares Buršić i Silvijo Pale-Halić su se upisali u „Klub 100“ randonneura sa sto i više homologiranih breveta.  Dajte i vi!

BRM 400 km Ogulin – Međugorje postao je brevet s najviše sudionika među 400-tkama.

BRM 600 km Zagreb – Vukovar, premda u nezgodnom vremenu za dugo okretanje pedala, uspio je privući zavidan broj vozača i pojavio se na rang listi najposjećenijih 600-tki.

Prošli smo brojku od 1.500 hrvatskih građana koji su barem jednom nastupili na brevet maratonu. Žao mi je što se više od 600 nije nikad vratilo na još jedan brevet.

Puno hvala organizatorima breveta na uloženom trudu, kao i randonneurima na nastupima. Želim vam u sljedećoj sezoni što više zdravlja i još više što manje oštećenih bicikala. Više boli puknuti kotač ili oguljeni lak nego iščašeno rame. Vjerujte mi na riječ! Trenirajte, vozite se, sami ili u društvu, skupljajte visinske metre i dužinske kilometre. Uživajte u danima i noćima na biciklu i u svim uvjetima koji vas mogu snaći kada ste na asfaltu ili na zemlji. Uživajte u kiši, u vjetru koji katkada mora puhati u prsa ili vam samo mrsiti kosu. Kao i meni!

Cheers!
Siniša

U Zagrebu i Jurovčaku, od 30. studenog do 7. prosinca 2023.

Sljedeći brevet

Sljedeći brevet

BRM 200 km Kutina

27 srpnja 2024 -Aleja Vukovar 5
Kutina,Hrvatska44320
376753
DD dana
HH sati
MM min
SS sek
Brevet je startao!

Pretraži brevete

KALENDAR BREVETA 2024

Pretraži brevete

Arhiva

SLIČNI TEKSTOVI