Izvještaj BRM 300 km Sv. Nedelja 2015 (Dolina Une – prvi puta)

7. svibnja 2015. | Arhiva

Puno je bilo onih koji su se željeli iskušati na 300 km dugom brevetu koji je po prvi puta vodio iz Hrvatske u Federaciju Bosne i Hercegovine. Dosta njih željelo se voziti po suhom vrmenu no prošle subote to nije bilo izvedivo u potpunosti. Startna lista punila se sporo i na kraju se zaustavila na dvadeset i jednom prijavljenom randonneuru.

Zbog više sile iz Sv. Nedelje je, konačno, krenulo devetnaest vozača, od toga po jedan Slovenac i Austrijanac te sedamnaest hrvatskih sa adresama stanovanja razbacanih u pravcu sjever – jug. Od Čakovca do Zadra.

Vremenska prognoza za subotu se cijelog tjedna mijenjala i bilo je teško pripremiti se a da se pritom ostane koliko, toliko suh i da kada kiša stane, ne bude prevruće. Ispalo je na kraju brevetske balade da kiša nije bitno omela napredovanje. Padala je do pred dolazak u Petrinju i nakon toga svi su se do kraja, uglavnom, vozili po više, manje suhim cestama.

Visinski profil nije bio zahtjevan. Malo kratkih i strmih uspona između Petrinje i Kostajnice koje stanovnici Banije zovu Petrinjske strane. Kroz, inače, brdovitu Bosnu vozilo se po ravnici uz Unu, a tek nakon ulaska u posljednju trećinu valjalo se malo uspinjati preko Zrinske Gore, savladavati kratke uspone između Gline i Kupe te one po Vukomeričkim Goricama.

Velika je stvar što su svi sudionici završili maraton. Nekima je bila bitna značajka što su po prvi puta u životu prošli preko bosanske granice. Osim u dugoj vožnji biciklom moglo se uživati u dobrom društvu ostalih sudionika, razgledavanju lijepog okoliša, fotografiranju i ukusnoj hrani. Prva kontrola bila je smještena u Etno restoranu “Stara čivija” u Kozarskoj Dubici. Uz srdačan doček vlasnika i osoblja na jelovniku se puno toga nudilo no nije bilo vremena za dugo gurmansko guštiranje. Degustirani su bureci, pite i omač (široki rezanci kuhani sa svježim sirom i vrhnjem) uz neizostavnu bosansku kavu. Nekima je i točeno pivo leglo k’o doping. Dobro su vozili i dalje. Druga kontrolna točka bila je, također u BiH, u Novom Gradu u restoranu “Gradska plaža Ada”. Ovdje su randonnueri birali ćevape, riblji paprikaš i marinadu od riječne ribe. Od gladi, četrdesetak kilometara kasnije, kriteriji su se bitno promijenili. Seoski dućan u predgrađu Gline pretrpio navalu gladnih i žednih brevet maistera. U tom trenutku slani štapići i keksi u kombinaciji sa sokovima i Radlerom su postali vrhunski ideal za utaživanje gladi.

Neželjeni moment bio je neplanirani nailazak na dva, tri kilometra bijele ceste iza Žažine, koja je uslijed vlažnog vremena postala blatnjava. U Petrinji, nakon toga, nije bilo niti jedne usputne autopraonice kako bi malo isprali pijesak sa bicikala, a na benzinskoj postaji u Hrv. Kostajnici nije bilo ni crijeva za vodu. Preostalo nam je samo da podmažemo lance i sa prljavim biciklima nastavimo put. Uz dvije probušene zračnice, jedno poduže lutanje u kombinaciji sa padom zbog mokrog asfalta zaključilo je popis nezgoda na maratonu.

Novi, duži i atraktivniji breveti tek slijede. Ne propustite ih!

Siniša Babić

Sljedeći brevet

Sljedeći brevet

BRM 200 km Zagreb

24. siječnja 2026.
3401428
DD dana
HH sati
MM min
SS sek
Brevet je startao!

Pretraži brevete

KALENDAR BREVETA 2025

Pretraži brevete

Arhiva

SLIČNI TEKSTOVI