LRM 1400 km Jurovčak – Ridescape Drava

LRM 1400 km Jurovčak – Ridescape Drava

Plan puta i GPX datoteke bit će objavljene naknadno!
English version find here.
Neka se zna da ideja za ovaj dugi brevet maraton s pregršt riječnih krajolika nije bila moja ideja… 🙂

U svibnju 2023. prilikom jednog kratkog susreta, varaždinski randonneur Tomislav Kelemen, je meni i Kseniji Oletić pričao o svojoj ideji da bi se vozio biciklom uz rijeku Dravu do njenog izvora. Bljesnule su mi tada uspomene na moje tri vožnje koje su se motale po granici Koruške i istočnog Tirola, gdje graniče Austrija i Italija.

Tamo, u podnožju živopisnih i strmih Gailtaler Alpa, na teritoriju Italije izvire Drava kao potok koji skakuće po kamenitom koritu, da bi kasnije, nekoliko stotina kilometara nizvodno, postala prava plovna rijeka.

Istog dana, pohvalio sam Tomislavovu ideju, a Ksenija mi je pustila bubu u uho napomenuvši da bi se iz toga mogao stvoriti brevet.

Kreirati trasu „glanc“ novog breveta za mene je uvijek slatki izazov. Prva skica je rekla da bi se iz Međimurja do izvora i natrag sve dalo sabiti u 600 grbavih kilometara. Tô bi značilo okretati pedale izravnim smjerovima ne koristeći biciklističke staze koje prate meandar Drave.

Potom je doletjela buba u drugo uho koja je zujala: – LRM, LRM, LRM!?

Tâ druga skica je pokazala 1.200+ km i brzopleto sam tu dužinu prijavio u kalendar za 2024. godinu. Kada sam koji tjedan kasnije detaljno izvukao trasu ispalo je 1.400+ km. Osjećao sam se neugodno što mi je preciznost bila na niskom nivou i što sam morao prijaviti ispravak do dva. Glavna ideja je da se vozeći LRM obiđe tok rijeke Drave do izvora, od izvora do ušća u Dunav i povratak na start uz Dravu. Sve to, što je više moguće, koristeći obje riječne obale.

Koincidencija je htjela da se je i u kvizu „Potjera“ Hrvatske Televizije pojavilo pitanje: – Koja rijeka dužine 712 km izvire nedaleko San Candida u Italiji? Natjecatelj nije znao odgovor. Puno ljudi u Hrvatskoj misli da Drava izvire u Austriji.

Tomislav i Ksenija, hvala vam puno na inspiraciji!

Dakle, finalna verzija ovog maratona je pred vama. O mogućim manjim izmjenama smjerova zbog radova na cestama ćete biti pravovremeno obaviješteni…

Nekoliko objašnjenja i pojedinosti o kreiranju trase i onome što vas čeka na brevet maratonu…

– Vrijeme polaska je 13:00 kako bi svi sudionici sljedećeg dana, za danjeg svijetla, ležerno stigli na izvor rijeke Drave. U koje će doba dana stizati na ušće u Dunav, ne znam. Nemam pravo naređivati. 😉 Točnije rečeno, teško je prognozirati kako će tko brzo voziti i kada će stizati na određenu točku trase.

– Kontrolne točke su, gdje god se tô moglo, postavljene na benzinske postaje koje rade 24/7. Pri noćnoj vožnji kroz Austriju se je teško opskrbiti zato što se trgovine i gostionice zatvaraju relativno rano. Zadani smjer ne vodi kroz velika gradska središta. Dobro proučite kartu, pozicije kontrolnih točaka, trgovina i prenoćišta kako nebi negdje ispod ili na Gailtaler Alpama zavijali na mjesec od gladi i žeđi. Prolazak po austrijskim cestama i biciklističkim stazama predviđen je u prvih 48 sati.

Opskrba tijekom noći pri prolasku kroz Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku je bitno lakša.

– Trasa u Austriji, Hrvatskoj i Mađarskoj na više mjesta vodi uz samu Dravu kroz nenaseljene krajeve pa možete očekivati susrete s divljim životinjama. Ne brinite! Jedina životinja u Europi kojoj je čovjek na jelovniku je polarni medvjed, a u prirodi ga u ovim krajevima možete sresti jedino ako pobjegne iz zoološkog vrta u Beču… Puno je veća vjerojatnost da vam srne, jeleni, divlje svinje, bizamski štakori ili ptice močvarice budu na putu. Stoga pazite se nizbrdica u šumi i uskih biciklističkih staza okruženih zelenilom iz kojeg neka životinja može izaći na vaš smjer kretanja. Dajte bukom, zviždanjem, glasnim govorom…znak životinjama da ste tamo. One će se rado maknuti što dalje od vas.

Cheers!
Siniša

Pisano u Toplicama Sv. Martin i Horvatima tijekom jeseni i zime 2023 i 2024…

Plan puta

Karta

GPX datoteke

Izjava

Informacije

Start maratona je u utorak, 2.7.2024. od 13:00.

Točno vrijeme okupljanja i uvodnog sastanka će biti naknadno objavljeno.

Mjesto polaska Jurovčak 72, Hrvatska, Izletišta Vinska kuća Hažić.

Cilj je Wine Camp Hažić, Jurovčak 37.

Dužina: cca 1412 km (moguće su minijaturne izmjene uslijed radova na cestama).

Vertikalni uspon cca 10.300 m prema Ride With GPS.

Države: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Hrvatska.

Maraton će biti organiziran u bike packing modu što znači da bag drop usluga neće biti organizirana no tko želi, može imati motornu pratnju prema pravilima ACP.

Vremensko ograničenje će biti 109 sati i 20 minuta što znači da se do nedjelju 7.7. morate pojaviti na cilju do 02:20 sa svih 1.412 km u nogama i kotačima.

Startna pristojba iznosi 150 € i u njoj su osim homologacije pri ACP-u, brevet kartona i troškova pomoćnog osoblja, uračunati jelo i piće prije starta i na cilju, elektronsko praćenje tijekom cijelog breveta (www.followmychallenge.com), memorijalna medalje te startni broj.

Prijave

Prijaviti se možete na internetskoj stranici putem poveznice…

Prijave će se zaključiti u nedjelju, 2. lipnja u 23:59.

Uz tehnički ispravno vozilo pokretano snagom vlastitih mišića, obavezni dijelovi opreme su kaciga, te reflektirajući prsluk, prednje bijelo i zadnje crveno svjetlo za noćni dio vožnje kao i za vožnju u uvjetima loše vidljivosti.

Toplo se preporučuju još mobitel, identifikacijski dokumenti, liječnička iskaznica, putno osiguranje, nešto gotovine (HUF!), priručni alat, pumpa, pribor za krpanje guma, rezervna vanjska guma i rezervna zračnica.

Morati ćete prije starta potpisati izjavu.

Popis prijavljenih

  1. Miran Reberc
  2. Tamás Kothencz
  3. Matej Činkole
  4. Filip Lučin
  5. Siniša Babić

Sljedeći breveti