BRM 200 km Matija Kovačević

BRM 200 km Matija Kovačević

Dragi prijatelji randonneuri i randonneurke, biciklisti i biciklistice;

pozivam vas na najemotivniji brevet u Hrvatskoj, na 4. memorijal za Matiju Kovačevića, koji će se održati u subotu, 1. lipnja sa startom u 8h.

U potrazi za novim vidicima, Siniša i ja smo prošle godine krenuli istraživati nove puteve i smjerove u Sloveniji, gdje randonneurski kotači još nisu prošli. Da, sve je teže u našoj blizini otkriti ceste i puteljke, mjesta i sela koji još neviđena čekaju da budu otkrivena i osvojena na dva kotača.  No ne očajavajte! Ovaj brevet vodi nas u jedno tihu i mirnu dolinu, u blizini već osvojenih brda, gdje se čak i signal mobitela predaje i nestaje pod zvukovima prirode…

Idemo u Žiče! I sad se pitate, gdje su Žiče i što ima u Žičama? Bili ste na Rogli? Onda ste krenuli u osvajanje iz smjera Slovenske Konjice. E, sa druge strane brda od Slovenskih Konjica su Žiče, sakrivene od površnih pogleda. Tamo se nalazi Žička kartuzija, samostan osnovan 1160. godine. Redovnici u kartuziji bili su posvećeni šutnji i samoći, povućeni od društva, pa su samim time kartuzije obično na tihim i izoliranim mjestima, u planinama i šumovitim područjima. Očekujte dakle nešto vertikalnih metara uspona u vidu kraćih ili srednje dugih hupsera, a cijela trasa donijet će vam oko 1.800 metara elevacije. Pokraj kartuzije nalazi se Gastuž, gdje su već od srednjeg vijeka mogli prespavati svi putnici, a danas je to mjesto poznato kao najstarija gostilna (djeluje od 1467.godine) u Sloveniji i srednjoj Europi. Mi tamo spavati nećemo, pojesti ili popiti nešto možete i to je mjesto naša 2. kontrolna točka, na 95. km breveta. Slikajte se ispred gostilne ili kartuzije, a možete tražiti i pečat, sve primamo kao dokaz da ste bili tamo.

Start breveta je, kao i uvijek do sada, u Vinskoj kući Hažić, odakle vozimo prema Ptuju, gdje je na pješačkom mostu preko Drave 1. kontrolna točka (foto). Nakon toga nastavljamo smjerom u već spomenute Žiče na cca. pola puta (2. kontrolna točka), te se nakon toga okrećemo natrag. 3. kontrolna točka je viadukt ispod autoceste A1 (foto), a uz obronke Donačke gore putovati ćemo prema Dravi i stići u Središče ob Dravi gdje je 4. kontrolna točka u pivnici Folk (pečat). Do cilja i okrijepe dijeli vas još samo hupser zvani Sveti Urban, spust u Štrigovu i finalni uspon do VKH.

Plan puta

Karta

GPX datoteke

Izjava

Informacije

Start i cilj: Vinska kuća Hažić, Jurovčak 72, 40313 Sveti Martin na Muri

 Na dan breveta na mjestu starta uplatu startne pristojbe, podizanje breveto kartona, plana puta, karte i potpisivanje izjave možete obaviti od 7 sati.

Kako bismo izbjegli gužve na startu, ukoliko ste iz Međimurja i/ili okolice, možete breveto kartone podići i dan ranije, u petak 31. svibnja od 17h do 19h na istom mjestu.

Svi koji dolazite s automobilima, parkirajte u Vinskom kampu Hažić (50m od starta Vinske kuće), da imamo dovoljno mjesta na startu za vaše bicikle.

Po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju, personaliziranu s imenom breveta (10 eura).

Prijave

Startna pristojba iznosi 20 eura. Prijaviti se možete ovdje: https://tinyurl.com/Matija2024 do četvrtka, 30. svibnja 2024. do 23:59h.

Ukoliko zbog bilo koji razloga ne možete doći, a prijavili ste se, ljubazno molim obavijestite nas o tome na mail: ksenija.oletic@gmail.com.

Uz tehnički ispravan bicikl, obavezna je kaciga, za noćnu vožnju ili u uvjetima smanjene vidljivosti reflektirajući prsluk ili trake, prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Toplo se preporučuju još mobitel, identifikacijski dokumenti, liječnička iskaznica, putno osiguranje, priručni alat, pumpa, pribor za krpanje guma, rezervna vanjska guma i rezervna zračnica.

Odustajanja obavezno javiti na broj s plana puta!

Popis prijavljenih

Sljedeći breveti